08/11/2023

אדמדמת

איזה כיף שיש לנו מחלה ברפואת ילדים שבסופה הרופא יכול לתת לה שם, אדמדמת, במקום להגיד משהו כללי כמו "זה וירלי".
אבל לפני שהרופא יגיד זה אדמדמת וירגיע, יעברו על הילד מספר ימים לא נעימים של חום גבוה והרגשה כללית רעה.
וזה מקומו של הפרק. 

אה, וגם כדי להזכיר שהחיסון שילדים מקבלים בגיל שנה ובכיתה א' הוא כנגד אדמת, ולא אדמדמת.

מהם השמות הנוספים של אדמדמת ומה גורם לה?

בעברית אדמדמת או המחלה השישית, באנגלית Roseola infantum או Exanthem subitum.

האחראים למחלה הם שני וירוסים ממשפחת ההרפס הידועה לשימצה, הרפס מסוג 6 והרפס מסוג  7.

אדמדמת

באילו גילאים נפוצה אדמדמת?

תינוקות נולדים עם נוגדנים מאימם כנגד וירוס הרפס 6, אבל הם שומרים עליהם מהדבקה לרוב עד גיל חצי שנה. בין גיל חצי שנה לשנתיים כבר ידבקו בהרפס 6 כ-95% מהילדים. זיהום בהרפס 6 קורה לאורך כל השנה ללא עונתיות.
זיהום בהרפס 7 יקרה בגיל מאוחר יותר במקצת, כאשר רק 50% מהתינוקות יהיו חיוביים בגיל 3 שנים.

מי מדביק את הילדים באדמדמת?

לרוב ההדבקה קורה מהפרשות דרכי הנשימה של אדם מבוגר או ילד אחר שהם אסימפטומטיים.

מה זה הדבקה ראשונית ומה יקרה אחריה אצל הילד?

בווירוסים ממשפחת ההרפס (ראו גם בפרק הדן על זיהום בהרפס סימפלקס מסוג 1 או זה שדן על אבעבועות רוח/שלבקת חוגרת), אנו מבדילים בין זיהום ראשוני לזיהום שאינו ראשוני.
זיהום ראשוני הוא הפעם הראשונה שבו נדבק הילד בווירוס זה.
כל נגיפי משפחת ההרפס, לרבות הרפס 6 ו-7, יישארו בגופנו תמיד אחרי זיהום ראשוני בצורה חבויה. במיעוט המקרים אותם וירוסים "יתעוררו" ועלולים לגרום לזיהום חוזר שאינו ראשוני.

מהי הקליניקה של אדמדמת?

חשוב להבין שלהדבקה ראשונית בהרפס 6 או 7 יש מספר התיצגויות. רק אחת מהן, המוכרת מכל היא אדמדמת קלאסית והיא מתרחשת בעד 20% מהילדים עם זיהום ראשוני בהרפס 6.
אדמדמת קלאסית היא מחלה של תינוקות סביב גיל שנה, שמתייצגים עם חום גבוה למשך 3-5 ימים המלווה באופן טיפוסי באי שקט. לרוב ביממה החמישית (לא כל התינוקות קראו את ספר הלימוד) החום נשבר (נקרא crisis) או יורד בהדרגה (נקרא lysis) ואז מופיעה פריחה אופיינית. 

הפריחה ורדרדה, לא מגרדת ומתחילה באזור שמאחורי האוזניים, יורדת לאזור הגב או הבטן ואז לפנים ולגפיים. היא יכולה להיראות לשעות אחדות או עד 3 ימים לסירוגין. למרות שקשה לאבחן אדמדמת לפני שבירת החום והופעת הפריחה, הרופא המנוסה ימצא מספר רמזים בבדיקה גופנית, גם במהלך הימים הראשונים למחלה ביניהם: אודם קל בלוע והגדלת בלוטות לימפה באזור העורף.
יש לזכור שרוב התינוקות עם זיהום ראשוני בהרפס 6 או 7 לא יעשו תמונה קלאסית של אדמדמת וכי להדבקה זו יכולות להיות התייצגויות אחרות כגון:
מחלת חום גבוה ללא מקור – באופן טיפוסי החום באדמדמת נושק את ה-40 מעלות.
אי שקט ניכר – זהו עוד רמז לזיהום זה. הילדים באי שקט ניכר, שהוא לפעמים לא פרופורציונלי לדרגת החום. בהקשר זה מעניין לציין שלעתים בהתייצגות הקלאסית של אדמדמת האי שקט גובר דווקא ביום שבו החום ירד והפריחה הופיעה. במצבים אלה האי שקט נמשך בדרך כלל לעוד 24 שעות.
צינון ושיעול – אפשריים.
אודם בתופיות האוזניים – שכיח. המקור הוא הזיהום הווירלי ולא דלקת אוזניים חיידקית.
לצערי בגלל סיבות רבות הרבה מהילדים מקבלים אנטיביוטיקה במהלך מחלתם שלא לצורך. הסיבות למתן האנטיביוטיקה הן מגוונות – מחום גבוה ללא מקור שמלחיץ את המערכת (את ההורים ואת הרופא המטפל), עד אודם באוזן שמזוהה בטעת דלקת אוזן תיכונה ועד אודם בלוע שמזוהה בטעות כדלקת גרון חיידקית (שאתם יודעים שפרקטית לא קיימת בגילאים אלה, ראו בקישור).
יתרה מזאת, לעתים אחרי התחלת האנטיביוטיקה ביום השלישי לדוגמא, החום יורד ביום הרביעי, כולם בטוחים שהאנטיביוטיקה שיפרה את הילד אבל אז מופיעה הפריחה האופיינית לאדמדמת שעכשיו בטעות מיוחסת לרגישות לאנטיביוטיקה.
בקיצור, מי שהולך בדרך הלא נכונה, מגיע למקום הלא נכון.
בגלל החום הגבוה שמקורו לרוב לא מתברר בבדיקה גופנית הרבה מהילדים הללו מגיעים יותר מפעם אחת לרופא במהלך מחלה. מחקר מסוים מצא כי כחמישית מהילדים המגיעים לחדר מיון בשל חום בין הגילאים 6 ל-12 חודשים סובלים מזיהום ראשוני בהרפס 6.

האם יש בדיקות מעבדה שניתן או צריך להיעזר בהן לאבחנת אדמדמת?

אבחנת אדמדמת הינה קלינית. לרוב, יותר חשוב שהרופא ישלול סיבות חשובות אחרות לחום, מאשר יאבחן אדמדמת.
באותם ילדים שהגיעו לבדיקות מעבדה מסיבה זו או אחרת אז לא נמצא בבדיקות משהו שהינו ספציפי לזיהום ראשוני בהרפס 6 או 7. מדדי הדלקת לרוב אינם מוגברים.
ניתן לאבחן, בעיקר בסיטואציות של סיבוכים, זיהום ראשוני על ידי בדיקת PCR בדם החולה או באמצעות בדיקת נוגדנים. אלו אינן בדיקות הנעשות באופן רוטיני.

מהם הסיבוכים של אדמדמת?

פרכוסי חום – יש לזכור שזיהום ראשוני בהרפס 6 הינו סיבה שכיחה לפרכוסי חום בילדים, במקומות אחדים אפילו כתוב עד שליש מהילדים. זה נראה לי מופרך. מה שכן, בחלק מהמקרים מדובר על פרכוסי חום מורכבים, לרוב בגלל חזרה של יותר מפרכוס אחד ביממה. על ההבדל בין פרכוס חום רגיל למורכב ניתן להרחיב קריאה בקישור.
סיבוכים אחרים, שהינם פחות שכיחים בילדים בריאים ברקע הינם דלקת המוח (אנצפליטיס), דלקת כבד ודלקת בשריר הלב.

האם יש טיפול באדמדמת?

הטיפול הינו תומך בלבד. דהיינו, הורדת חום, שיכוך כאב והחזרת הידרציה בילדים שממעטים לשתות.
במקרים של סיבוך או זיהום ילד מדוכא חיסון, ניתן לשקול טיפול בתרופה אנטי וירלית (גנציקלוביר).

האם אדמדמת מדבקת ומתי אפשר להחזיר לגן הילדים?

המחלה מדבקת, ולכן ככתוב בפרק שדן בחזרת ילדים למוסדות חינוך, על הילד החולה להישאר בביתו לפחות 24 שעות לאחר חלוף החום (יממה ממדידת החום האחרונה) ואז יכול לחזור לגן, גם אם יש פריחה.

 

אדמדמת2