שבר או נקע? איך נבדיל ומתי פונים לעזרה מקצועית

הילד נפל ונחבל ביד או ברגל. איך נדע האם זה שבר? או אולי מדובר בנקע? האם לגשת לצילום או שאפשר לחכות?

ננסה בפרק חשוב זה לסכם מספר קווים כללים.

שימו לב שבפרק זה אנו מנסים להתמקד בנושא פגיעות גפיים בילדים, יש לרשותכם פרק אחר באתר הדן בנושא חבלות ראש בילדים (קישור) ופרק אחר שדן ספציפית בנושא שברים בילדים, בהנחה ואתם כבר יודעים שהילדון שבר עצם (קראו כאן).

שימו לב למנגנון החבלה:

מנגנון החבלה הוא מונח סופר חשוב בנושא חבלות בילדים ויש לו קשר ישיר להחלטות שנקבל בהמשך.

רוצה לומר, יש הבדל בין ילד שטיפס על השער של הבית ספר ונפל על היד על בטון מגובה של שלושה מטרים לעומת ילד בן שנה וחצי שמעד על השטיח בסלון.

זה לא שבהכרח חבלה במקרה הראשון תיגמר בשבר ביד, וזה לא שבהכרח לא יקרה כלום במקרה השני, אבל יש הבדל.

אז אם מנגנון החבלה משמעותי, כבדו אותו וגשו להערכת רופא ילדים.

שימו לב לסימנים מקומיים באזור החבלה:

קצת קשה להגיד קוים כללים אוניברסליים אבל הסתכלו על אזור החבלה. שימו לב לסימנים כמו דפורמציה (מנח לא תקין), נפיחות או הכחלה (סימן לדימום). במקרה של מנח לא תקין או נפיחות משמעותית חובה לגשת לבדיקה.

זה שבר או נקע?

שימו לב להזזת הגפה אחרי החבלה ונשיאת משקל:

שבר כואב. גם אם אין שבר מלא, לרוב הילד ימנע בצורה ממשית משימוש ביד או ברגל ותנועות יכאיבו מאוד.

באם מדובר בחבלה ברגל, סימן מובהק לשבר הוא העדר יכולת לשאת משקל. ילד שרץ יחסית בחופשיות, גם אם צולע, ברוב המקרים (וברור לי שיש יוצאים מן הכלל), לא יהיה עם שבר.

ראיתי מספר מקרים של ילדים שהשבר אצלם התגלה באיחור של מספר ימים אחרי שההורים שמו לב שהילד מחזיק את היד בצורה לא רגילה או נמנע מתנועה. חבל, שימו לב לפרטים הללו ואם יש ספק גשו לבדיקה ולשקילת צילום רנטגן.

שימו לב לפגיעות נלוות:

אנחנו מדברים על חבלות בגפיים אבל יכולות להיות חבלות נלוות גם באיברים אחרים. בדקו שהילד לא נחבל בראשו ושימו לב אם מניע את כל שאר הגפיים מעבר למקום שנחבל באופן ישיר.

מתי לחשוד בשבר?

שוב, שילוב של מנגנון חבלה משמעותי, ממצאים מקומיים והכי חשוב כאב או חוסר יכולת בהנעת הגפה. זה המקום לגשת להערכה רפואית ולצילום.

זכרו שאזור מפרק כף היד (עצמות שורש כף היד ועצמות האמה) הוא עוד אזור מבלבל שיכול להחביא שבר שלוקח מספר ימים לאבחן. לכן בחבלות ממשיות באזור זה או באם יש רגישות בהנעה של האזור ממליץ לגשת להערכה.

מהו נקע ומתי לחשוד בנקע?

נקע הוא נזק לרצועה (ליגמנט) או לקופסית של מפרק. ברוב המקרים בילדים מדובר בנקע באזור הקרסול כאשר הסיפור האופייני הוא סיבוב של הקרסול בעת דריכה. לעתים ניתן לשמוע "פאק" קטן וברוב המקרים מופיעה באזור (לפעמים תוך דקות) נפיחות באזור הפטישון החיצוני או הפנימי (הפטישונים הם הבליטות הגרמיות שיש בצידי אזור הקרסול). הנפיחות יכולה להיות בצבע כחול (עדות לדימום). ראו בצילום.

ישנן שלוש דרגות לנקע, ממתיחה קלע (דרגה אחת) ועד קרע מלא של הרצועה (דרגה שלוש) המלווה באי יציבות של המפרק. 

הטיפול ברוב המקרים דורש שיכוך כאב וקיבוע של האזור עם תחבושת אלסטית. במקרים של נפיחות משמעותי, כאבים אדירים וחוסר יכולת לשאת משקל על הרגל חובה לגשת ליעוץ רפואי, יתכן וזהו לא נקע.

האם לטפל במשככי כאבים בילדים אחרי חבלה או שזה "ממסך" ולא נדע מה יש לילד?

אם הילד נחבל וכאוב יש מקום לטיפול במשככי כאבים. עם זאת, שימו לב לסימנים שכתבתי על מנת להבדיל בין מכה שסתם כואבת לבין חבלה שמסתירה שבר. לדעתי, משככי הכאבים לא יסתירו הבדל שכזה.

האם בחבלות עושים קומפרס חם או קר?

שאלה שנשאלת המון בנושא שמבלבל הורים רבים.

בשלב החריף של החבלה כאשר בתוך הרקמה יש דימום ניתן לעשות קומפרס קר על מנת לכווץ את כלי הדם ולמנוע דימום.

אחרי זמן, נאמר כיממה, עלול להתחיל באזור תהליך דלקתי ולכן ניתן להשתמש בקומפרסים חמים שיכולים להפחית במעט את הדלקת.

לסיכום, פרק לא קל, אני יודע, מכיוון שקשה לתת תשובות מוחלטות וכל מקרה של חבלה שונה ממשנהו.

בכל זאת, אני מקווה שהפרק הקצר הזה יעזור לכם כאשר הילד נחבל.