ריבוי אחאים מוריד שכיחות טרשת נפוצה דרך הדבקה מוקדמת במחלת הנשיקה

מזכיר את מטרת החלק החשוב הזה באתר, הנגשה של מאמרים מדעיים לחיי היום יום של כולנו.

והפעם מאמר מהמם שפורסם ב-Brain במאי 2023 (PMID 36317463), ושבדק את הקשר בין כמות אחים ואחיות (להלן אחאים), להדבקה מוקדמת או מאוחרת ב-EBV, הווירוס שמביא למחלת הנשיקה (קיראו פה עוד) ומשם הקשר לטרשת נפוצה. 

יש קשר בין מחלת הנשיקה (EBV) לטרשת נפוצה?

ההקדמה של המאמר סוקרת ספרות רלוונטית בתחום ומסכמת שככל הנראה ישנו קשר. זיהום ב-EBV אינו מסביר את כל מקרי הטרשת נפוצה כמובן, אבל ישנם יותר ויותר מחקרים שקושרים חלק ממקרי הטרשת לזיהום בווירוס זה.

לדברי המחברים שליש מהילדים עד גיל שנתיים כבר נדבקו בווירוס זה ועוד שליש בגיל ההתבגרות.

ידוע שהדבקה מוקדמת היא ברוב המקרים אסימפטומטית (או עם סימפטומים קלים), בעוד שהמחלה במתבגרים קשה יותר.

ההיפותזה של חוקרי המאמר הינה, בהתאם לרעיונות שכבר הופיעו בספרות לפני כן, שריבוי אחאים מביא לסביבה פחות הגיינית והדבקה מוקדמת ב-EBV. והדבקה מוקדמת ב-EBV "מגינה" מטרשת נפוצה שיותר שכיחה במי שנדבק מאוחר יותר בווירוס זה.

שיטות המאמר

שימוש במאגר מידע רפואי בדנמרק משנת 1977 והשוואתו למאגר רישום אוכלוסיה של אנשים שנולדו בדנמרק. בגדול ובצורה מאוד אינטואיטיבית, נרשמו ארועים של איתור מחלת הנשיקה במשפחה וכמובן טרשת נפוצה בהשוואה לכמות אחאים והפרשי גילאים. כל הנתונים הללו הוכנסו למודלים סטטיסטיים כמובן.

אז האם נמצא קשר בין כמות אחאים והדבקה ב-EBV לטרשת נפוצה?

בהחלט. לא רק זה אלא שנמצא קשר ואפקט מגן של כל אח/אחות נוספים על אבחון של EBV בגיל ההתבגרות ובהמשך טרשת נפוצה. ככל שההפרש בגילאים היה גבוה יותר (נוכחות אח/אחות צעירים יותר בבית), כך הסיכוי לטרשת ירד.

בנוסף נמצא כי האפקט המגן של אח/אחות צעירים בבית גבוה יותר על ילדים בגילאי גן מאשר בילדים בגיל ההתבגרות. רוצה לומר לדוגמה שילד בן 6 שנים שנולד לו אח צעיר מוגן יותר מנער מתבגר שנולד לו אח קטן.

מה המסקנות מהעבודה?

מסקנות, רעיונות, תהיות ומה לא.

המסקנה העיקרית היא שברור כי הדבקה מוקדמת ב-EBV היא בעלת אפקט מגן מהדבקה מאוחרת יותר. זה כמובן מתכתב עם תאוריית ההיגיינה שדיברנו עליה רבות באזורים שונים באתר (קראו לדוגמה כאן). 

שלא נבין לא נכון. זה לא 100%. ככל הנראה הסיבות לטרשת נפוצה מגוונות יותר, ואינם רק הדבקה מאוחרת ב-EBV. 

בנוסף, אין גם שום המלצה לקיים "מסיבות הדבקה" המוניות ב-EBV בילדים קטנים, שיש להם או שאין להם במשפחה מבוגרים עם טרשת נפוצה. זה לא מקובל ולא מוכח כעוזר.

מגבלות המאמר נסקרות כמובן בהרחבה, לרבות היותו מחקר רטרוספקטיבי שנשען על מערכת דיווח של מחלות. ערפלנים רבים שיש הגורסים שיש להם חלק בסיבות לטרשת נפוצה (חשיפה לשמש, חשיפה לוויטמין D, השמנה, עישון, גנטיקה ועוד), לא נבדקו במחקר זה.

אבל תארו לעצמכם איזה דחיפה נותן מאמר כזה לפיתוח חיסון כנגד EBV. אם עד עכשיו הסיבה היחידה לפתח חיסון הייתה למנוע מחלה שהיא "בסך הכול" לא נעימה, עכשיו הסיבה האמיתית לפתח חיסון כנגד מחלת הנשיקה ולתת אותו מוקדם לכל הילדים תהיה הורדת שכיחות (המחברים כותבים "Drastically reduce"), טרשת נפוצה.

וברמה האישית, אם מישהו ממכם חיפש סיבה להביא עוד ילדים לעולם, הנה לכם סיבה נוספת…