כאבים בחזה בילדים ובמתבגרים

כאבים בחזה בילדים ובמתבגרים הם סיבה שכיחה מאוד לפניה לבדיקת רופא או לחדר המיון. למרות שבמרבית המקרים מדובר בכאבים בלתי ספציפיים ולא מסוכנים בכלל, מתלווים אליהם פחד וחרדה גדולים, בעיקר של ההורים, הנשענים על זה שבעולם המבוגרים כאבים בחזה עלולים להיות סימן של אוטם בשריר הלב, מצב מפחיד ומסוכן. 

אז בילדים זה אחרת לגמרי וטוב שכך. 

זאת מכיוון שהסיבות אחרות לגמרי, ולרוב בכלל לא קשורות ללב. 

אין זה אומר שאפשר לזלזל בתלונות על כאבים בחזה ולפטור אותן כלאחר יד, וכל תלונה כזאת צריכה להיבדק על ידי רופא ולעבור בירור מכוון. אבל אפשר להירגע כיוון שלרוב, בסופו של דבר, לא מוצאים מחלה משמעותית והכל בסדר. 

מי שכתב את הפרק הזה הוא ד"ר אלכס לוונטל, קרדיולוג ילדים מצויין שהוא חלק מפורטל הרופאים המומלצים של ד"ר אפי וניתן לקרוא עליו בקישור הבא

אז על מנת שנתמקד – מטרת הפרק החשוב הזה היא לענות על כל השאלות הנוגעות לכאבים בחזה בילדים, ולתת לכם תשובות גם על אותן סיבות שכיחות ולא מסוכנות וגם על אותן סיבות נדירות שבהן כאבים בחזה עלולים להיות סימן ודגל אדום למצבים מסוכנים המצריכים בירור וטיפול דחופים. 

 

האם כאב בחזה בילדים ובמתבגרים זו תלונה שכיחה?

כן. כאבים בחזה הם סיבה שכיחה לפנייה למרפאות רופאי הילדים ולקרדיולוגים מומחים בילדים. ברוב רובם של המקרים מדובר בכאבים שלא מבטאים שום מצב מסוכן או מדאיג. 

רק בפחות מ- 5% מהמקרים, כתלות מאיפה שואבים את הנתונים, אפשר למצוא אבחנה חשובה או מסוכנת כסיבה לכאבים. 

כאבים בחזה בילדים ובמתבגרים

מהם הגורמים לכאבים בחזה בילדים ובמתבגרים? 

כאבים בחזה יכולים להיגרם למעשה מכל האיברים שקיימים בבית החזה. אילו איברים? הלב, הריאות, הוושט, העצמות והשרירים, רקמת השד והעור. למעשה, בחלק גדול מהמקרים איננו יודעים לאבחן בדיוק מה מקור הכאב.

באופן מעשי, אפשר לחלק את הסיבות לכאבים בחזה בשיטות שונות: לפי האיבר שהוא מקור הכאב (וכאן אנחנו אוהבים לחלק את הסיבות לכאבים ממקור לבבי ולכאבים ממקור לא לבבי), לפי מצבים שכיחים ולפי מצבים דחופים מסכני חיים. יש כמובן סיבות נוספות נדירות מעבר לסיבות שנפרט בפרק זה אך הן מעבר לתוכן בו נתרכז. 

מהם הגורמים השכיחים לכאבים בחזה ממקור שאינו לבבי?  

כאב בחזה ממקור השרירים והעצמות

הביטוי הרפואי שאותו תשמעו מהרופא הוא לרוב כאב ממקור מוסקולוסקלטלי מכיוון שמוסקולו זה שריר וסקלטלי זה עצם. זוהי הסיבה השכיחה ביותר לכאבים בחזה בילדים ובמתבגרים. מקור הכאבים הוא העצמות והסחוסים של בית החזה והצלעות ו/או השרירים של בית החזה. כאב זה מאופיין בכך שהוא חד, בעל אופי דוקר, אינו קשור למאמץ ולעיתים מוחמר בנשימה עמוקה עם תנועת בית החזה. לעיתים ניתן גם להפיק כאב ממוקד במישוש או לחיצה באזור עליו מצביע הילד שכואב לו. הסיבות לכאבים הללו יכולות לנבוע ממאמץ יתר (הרמת תיק בית ספר כבד על כתף אחת, שיעולים ממושכים, פעילות מאומצת בחדר כושר וכדומה), מדלקת של האזור הסחוסי בעצמות הצלעות ולעיתים אף מחבלה ישירה. כאבים אלה אינם מסוכנים וחולפים מעצמם תוך מספר ימים או בעזרת תרופות נוגדות כאבים ודלקת כדוגמת פאראצטמול ואיבופרופן. 

כאב בחזה ממקור מערכת הנשימה 

עוד סיבה שכיחה לכאבים בחזה כיוון שכל זיהום של דרכי הנשימה בילדים יכול להוביל לתלונות על כאבים בחזה. מזיהומים קלים הגורמים לשיעול מטריד וממושך הגורם באופן משני לכאבים ממקור שרירי ועד דלקת ריאות או אפילו דלקת ריאות הגורמת לדלקת של הקרום העוטף את הריאה והצטברות נוזל בתוכו. גם התקף של אסתמה, שברוב המקרים מוחמר עקב זיהום וירלי, עלול לגרום לכאבים בחזה. במקרים אלו יתלוו לכאבים הסימנים הקליניים האופייניים לזיהום נשימתי – חום, נזלת, שיעול ולעיתים קוצר נשימה. אפשר לקרוא הכל על זיהומי מערכת הנשימה וכל מה שקשור אליהם בקישור הבא

בנוסף לאלו, במקרים נדירים עלולה להתרחש דליפת אוויר ספונטנית מהריאות אל הרווח שביניהן לבית החזה ולגרום לכאבים (פנאומוטורקס) או באופן נדיר במתבגרים מצב של תסחיף ריאתי (קרישי דם בעורקי הריאות). אבל על המקרים הנדירים הללו נכתוב בהמשך תחת מצבים דחופים ומסכני חיים. 

כאבים בחזה ממקור מערכת העיכול

מקרים אלו נגרמים בילדים בעיקר ממצבים שונים הקשורים בוושט, שהיא צינור העובר בבית החזה ומחבר למעשה את הפה והלוע אל הקיבה הנמצאת בבטן. אחת הסיבות השכיחות בקבוצה זו, ויותר בילדים גדולים ומתבגרים, היא צרבת (ריפלוקס). במצב זה חוזר תוכן חומצי מהקיבה אל החלק התחתון של הוושט וגורם לגירוי של רירית הוושט ולכאבים. הכאב הוא לרוב בעל אופי שורף או לוחץ ומוקל על ידי סותרי חומצה (כדוגמת מאלוקס) או תרופות החוסמות הפרשת חומצה בקיבה (לוסק).  
סיבות נדירות יותר כוללות גירוי מתרופות מסויימות (לדוגמה אנטיביוטיקה הנקראת דוקסילין). ובליעת גופים זרים הנתקעים בוושט. נדיר שמקור הכאבים יהיה מאיברי הבטן האחרים ויקרין לבית החזה.

כאבים בחזה ממקור נפשי

סיבה שכיחה בילדים גדולים יותר ובמתבגרים וקשורה לעתים במכלול הסימפטומים של חרדה ודיכאון. לעיתים מתלווים לכאבים אלו גם כאבי ראש, בטן וגפיים לא ספציפיים. לעיתים ניתן גם לזהות את הטריגר שהביא להופעת או החמרת הכאבים.
כמו בכל מצב בילדים ומתבגרים בו אנחנו מייחסים תלונות כלשהן למצב נפשי כזה או אחר, אנחנו עושים את זה אחרי שנשללו כל המצבים הרפואיים החשובים האחרים וזאת בעזרת תשאול יסודי על הכאבים, בדיקה גופנית ובירור מכוון.  

מהם הגורמים השכיחים לכאבים בחזה ממקור לבבי? 

לפני שצוללים לסיבות לכאבים בחזה ממקור לבבי חשוב להדגיש מספר נקודות: 

• אנחנו מדברים על ילדים בריאים ללא מום לבבי או מחלת לב ידועה ברקע. ההתייחסות לילדים עם רקע לבבי (או אחר) היא כמובן שונה ואינה חלק מתוכן הפרק הזה.

• נזכור יחדיו שוב, שרוב הסיבות לכאבים בחזה אינן ממקור לבבי.

• המאפיינים של כאבים בחזה ממקור לבבי הם כאבים חזקים שקשה להתעלם מהם, כאבים הקשורים במאמץ או כאבים המתלווים לסימפטומים אחרים המצביעים על בעיה בלב כמו דופק מהיר, תחושת דפיקות לב מהירות, קוצר נשימה במאמצים וקושי בביצוע מאמצים, עייפות ועילפון. 

דלקת של קרום מעטפת הלב (פריקרדיטיס) 

דלקת של קרום מעטפת הלב יכולה להיגרם מסיבות זיהומיות (לרוב וירליות אך יש גם נדירות אחרות), מסיבה לא ידועה ומסיבות לא זיהומיות הקשורות למעורבות של קרום הלב במחלות אחרות. לכאב של דלקת קרום הלב יש מאפיינים מיוחדים הכוללים כאב חד המתגבר בנשימה עמוקה, מוקל בישיבה וברכינה קדימה ומוחמר בשכיבה. בבדיקה גופנית ישמעו לעיתים בהאזנה ללב קולות לב מרוחקים ואף קול שפשוף אופייני (של הלב המתחכך בכל פעימה בקרום המודלק). בבדיקת אק"ג (רישום חשמלי של פעילות הלב) ישנם ממצאים אופיינים מרמזים. בבדיקת אקו לב (אולטראסאונד של הלב) ניתן לראות לעיתים הצטברות של נוזל בין הלב למעטפת קרום הלב. לעיתים מתלווה לדלקת בקרום הלב גם דלקת של שריר הלב עצמו וההיפך אך היא לרוב אינה מרכיב התורם לכאבים.
הטיפול כולל במרבית המקרים תרופות נוגדות דלקת ובמרבית המקרים בילדים הדלקת חולפת תוך תקופה קצרה.

הפרעות קצב מהירות

ברוב המקרים הפרעות קצב מהירות לא יגרמו לכאבים בחזה אלא אם הן ממושכות ואז מקורם של הכאבים הוא בקושי של הגוף לספק מספיק דם וחמצן ללב שפועם במהירות במשך זמן ממושך. האבחנה נעשית בעיקר על ידי בדיקת אק"ג (לעיתים על ידי בדיקת אק"ג ממושכת יותר הנקראת הולטר אק"ג, כיוון שלעיתים מדובר בצבר של אירועים קצרים שקשה לתפוס בבדיקת אק"ג אקראית אחת). 

בעיות במסתמי הלב 

מסתמי הלב הם אותן שסתומים שמפרידים בין המדורים השונים בלב ומאפשרים זרימה בכיוון אחד של הדם.
צניחה של המסתם המיטרלי (השסתום שמפריד בצד השמאלי של הלב בין העלייה לחדר) מביאה לעיתים לכאבים בחזה במנגנון שאינו לגמרי ברור. בנוסף, היצרות במסתם האאורטלי (השסתום) שמפריד בין חדר שמאל לאבי העורקים, יכולה לגרום גם היא לכאבים בחזה. אבחנה של בעיות במסתמי הלב נעשית על ידי קרדיולוג ילדים בבדיקות אקו לב.

מחלות של שריר הלב 

קיימות מחלות שונות מולדות ונרכשות בתוך קבוצת המחלות האלו, שהינן מעבר לתוכן המאמר הנוכחי. 

מחלות של עורקי הלב (העורקים הכליליים)

העורקים הכליליים הם העורקים המספקים דם לשריר הלב. בילדים (בניגוד למבוגרים שם טרשת עורקים היא הסיבה העיקית) מדובר בקבוצה של מצבים נדירים בהם ניתן למצוא סיבות מולדות להתפתחות לא תקינה של עורקים אלו וסיבות נרכשות של מחלות היכולות להביא לפגיעה בעורקים הכליליים ומשם לפגיעה באספקת הדם לשריר הלב (למשל מחלת קוואסקי ותסמונת PIMS של הקורונה). 

מהם המצבים הדחופים והמסוכנים הגורמים לכאבים בחזה בילדים ומתבגרים? 

נתחיל במילות הרגעה. מצבים אלו הם הנדירים כסיבות לכאבים בחזה בילדים ובמתבגרים. אבל הם אותם מצבים שאנחנו הרופאים מבקשים לשלול כשהילד מתלונן על כאבים בחזה כיוון שהם עלולים להיות מסוכנים. לכל אחד מהם יש מאפיינים מחשידים, ובכל מקרה הבירור לכאבים בחזה יכלול תמיד תשאול, בדיקה ושימוש באמצעי עזר לפי צורך על מנת לשלול אותם. 

אז מה הם אותם מצבים?

למעשה כל המצבים של כאבים ממקור לבבי שאותם הזכרנו קודם. זו הסיבה שפעמים רבות כאבים בחזה ללא מקור ברור אחר מופנים קודם כל להערכת קרדיולוג ילדים. 

אז בואו ניזכר יחד בדגלים האדומים שמצריכים לפנות בדחיפות לבדיקה רפואית לשלול בעיה לבבית: 

• כאב המופיע בזמן או לאחר מאמץ גופני, כאבים קשים ועזים. 

• דופק מהיר. 

• כאב המלווה בחולשה רבה, הזעה, קושי נשימה או עילפון.

• כאב בילד עם מחלת לב ידועה. 

• כאב בילדים שעברו מחלת קוואסקי.

• כאשר במשפחה מחלת לב מסוכנת המופיעה בגיל צעיר או סיפור של מוות מסיבה לבבית בגיל צעיר במשפחה (אין הכוונה למחלות הלב של סבא וסבתא). 

פנאומוטורקס שכבר הוזכר במאמר זה קודם לכן במערכת הנשימה. זה בעצם דלף של אוויר מהריאות אל החלל שבין הריאות לדופן בית החזה. הסיפור הקלאסי הוא של נער רזה וגבוה הסובל באופן פתאומי מכאב חד בחזה המלווה בקוצר נשימה/כאב בנשימה עמוקה. לעיתים מצב זה מתרחש בהתקפי אסתמה קשים ולעיתים כחלק ממחלות אחרות. האבחנה משלבת סיפור מתאים, בדיקה גופנית המדגימה ירידה בכניסת האוויר לאחד מצדדי בית החזה והדיות יתר בניקוש החזה. בצילום חזה ניתן לראות בבירור את האוויר שהצטבר ואת כמותו. הטיפול יכול להיות שמרני אך לעיתים נדרש ניקוז של האוויר מבית החזה כתלות בגודל הדליפה ובמידת הלחץ שהיא מפעילה על המבנים בבית החזה. 

תסחיף ריאתי – תסחיף ריאתי הוא קריש דם באחד מסעיפי עורקי הריאה. מדובר במצב נדיר בילדים שהוא מעבר לתוכן פרק זה אך בהתאם לגורמי סיכון (הדוגמה הקלאסית היא של מתגברות הנוטלות גלולות המכילות אסטרוגן אך יש עוד), הקליניקה וממצאים אחרים, בחלק מהילדים נדרש לשלול אבחנה זו. הטיפול הוא בנוגדי קרישה. 

גוף זר חוסם בדרכי האוויר – ניתן לחשוד בגוף זר כסיבה אם יש סיפור היכול להתאים להשתנקות, ממצאים חד צדדים בהאזנה לריאות או בצילום חזה ובדלקת ריאה ממוקמות שאינן חולפות. גופים זרים עלולים לחסום את דרכי האוויר הגדולים ולגרום לחנק או דרכי אוויר קטנים יותר ולגרום לדלקת / זיהום ופגיעה ריאתית. הוצאת הגוף הזר מתבצעת בעזרת מכשור ייעודי (ברונכוסקופיה). 

מהו הבירור שיש לעשות כשהילד מתלונן על כאבים בחזה? 

ראשית, חשוב לזכור את המסר המרכזי – רוב הכאבים אינם ממקור לבבי, אינם מסוכנים, אינם ספציפיים וחולפים ללא טיפול. עם זאת, צריך להתייחס לתלונות על כאבים בחזה בצורה רצינית ולברר אותם בצורה מושכלת על מנת לזהות את אותם מצבים נדירים המצריכים בירור וטיפול רפואי, לעיתים דחוף.

גשו לרופא הילדים שלכם. 

אם יש דגלים אדומים כפי שהוזכרו – יש לגשת בהקדם/בדחיפות ובהיעדר עזרה רפואית זמינה יש לפנות לחדר מיון.

ראשית הרופא ייקח סימנים חיוניים (דופק ולחץ דם). הרופא יתשאל את הילד ואתכם לגבי מועד ואופן הופעת הכאבים, מיקום הכאבים, עוצמתם, אופיים וסימפטומים נלווים. בהמשך הוא יבצע בדיקה גופנית מקיפה המכוונת למערכות השונות הקשורות בכאבים בחזה. במרבית המקרים, סיפור המקרה והבדיקה יכוונו את הרופא האם יש צורך בהמשך בירור וטיפול או שניתן להסתפק בהשגחה וטיפול סימפטומטי. במידה ונדרש המשך בירור יש להשלים במרבית המקרים בדיקת אק"ג שהיא רישום חשמלי של פעילות הלב וצילום חזה, ולעיתים הילדים מופנים להשלים בירור הכולל גם בדיקות דם לרבות בדיקה לאנזימים של שריר הלב (המעידים כי יש פגיעה בו), מדדים של דלקת ובדיקות נוספות לפי צורך. 

במידה ויש צורך להתקדם בבירור, לרוב יש לפנות לבדיקה של קרדיולוג ילדים על מנת לשלול סיבה לבבית לכאבים או במידה ועולה חשד אחר לרופא מומחה אחר בתחום. 

לבירור של כאבים בחזה במאמץ או לסיבה לבבית אחרת תבוצע לרוב בדיקת אקו לב (אולטרסאונד של הלב) ובהמשך לפי צורך גם בדיקת מאמץ / אקו לב במאמץ ואפילו בדיקות דימות מתקדמות יותר של CT  ו- MRI של הלב. 

איך מטפלים בכאבים בחזה? 

אז תלוי כמובן בסיבה. וקודם כל בסיבה. במידה ובמסגרת הבירור עולה אבחנה כזאת או אחרת אז כמובן שהטיפול יהיה מכוון אליה.

באופן כללי ניתן לומר שלסיבות השכיחות והנפוצות לכאבים בחזה – כלומר לכאבים בלתי ספציפיים / ממקור של עצמות ושרירים ניתן תרופות נוגדות כאבים ודלקת, לצרבות ניתן סותרי חומצה ולכאבים ממקור של חרדות נדרש טיפול רגשי ולעיתים גם תרופתי. רובם המוחלט של הכאבים מקבוצות אלו יחלפו מעצמם או בעזרת טיפול פשוט. 

לסיכום, פוסט לא פשוט אני יודע אבל זהו נושא מתעתע.

מצד אחד רוב הילדים עם כאבים בחזה סובלים ממחלה פשוטה ולא מסוכנת אבל מצד שני יש קומץ קטן שמחייב עין טובה של רופא ילדים מיומן והבנה שמשהו משמעותי וחשוב יותר מחכה להתגלות.

גשו לרופא הילדים שלכם בתלונות שכאלה, אם יש צורך פנו ליעוץ קרדיולוג ילדים מיומן והכי חשוב – שתישארו לנו בריאים.