כמה חלבון הילד שלי צריך?

חלבון בתזונתם של ילדים הוא נושא חם. כל ההורים יודעים שהילדים זקוקים לחלבון שמהווה את המרכיב המבני העיקרי של כל התאים בגופינו והוא חיוני לבנייה ושיקום שרירים ואספקת אנרגיה לילדים גדלים, למעשה, כל תא, רקמה ואיבר זקוקים לחלבון כדי לעבוד כראוי.

יותר ויותר הורים מביעים דאגה לגבי השאלה האם הילד שחי בעידן השפע והפחמימות מקבל מספיק חלבון.

החדשות הטובות הן שרוב הילדים מקבלים הרבה חלבון, גם אם הם לא אוכלי בשר גדולים. זאת מכיוון שחלבון נמצא במגוון רחב של מזונות, כך שברוב המקרים, ההורים לא צריכים להיות מודאגים.

מי שכתבה את הפרק הזה היא לורן בן יהודה, תזונאית ילדים מצוינת שכתבה לאתר גם תכנים חשובים אחרים, כפי שניתן לראות בקישור הבא.

אז מעכשיו הבמה היא של לורן.

אני אתחיל ואומר שבאופן כללי, ילדים צריכים הרבה פחות חלבון ממה שאנחנו חושבים שהם צריכים. אלה חדשות טובות מאוד, כפי שתראו בהמשך.

אחד החששות העיקריים ששומעים מהורים בתקופה האחרונה הוא האם התזונה של ילדיהם מאוזנת והאם הם צורכים מספיק חלבון.

אז בואו נבין ביחד מה זה חלבון, כמה צריך הילד שלכם לצרוך ומי בסיכון לחסר.

מהו חלבון?

חלבונים מיוצרים מאבני בניין בסיסיות הנקראות חומצות אמינו. חלבונים הופכים לפונקציונאליים כאשר שרשראות של חומצות אמינו ברצף מסוים יוצרים מבנים. חומצות אמינו רבות יכולות להיות מיוצרות בגופינו, אך חלקם, חייבים להיות מסופקים בתזונה – אלו הם חומצות אמינו חיוניות. 

לכן חשוב לוודא שילדכם מקבל כמות אופטימלית של חלבונים כדי להבטיח אספקה סדירה של כלל חומצות אמינו, אלו שאנחנו מסנתזים בלבד, ואלו החיוניות שחייבים לקבל בתזונה.

 
כמה חלבון הילד שלי צריך?

למה החלבון כל כך חשוב לילד?

ילדים עם צריכת קלוריות וחלבון פחות אופטימלית עשויים להיות בעלי גדילה פחות מיטבית ובעלי רמת פעילות ואנרגיה נמוכה יותר. הגבלה חמורה של חלבון וקלוריות עלולה להתבטא בתת-תזונה קיצונית ובגדילה איטית (או בשפה הרפואית מרסמוס וקוושיורקור).

מהם מקורות החלבונים המומלצים?

בשר, עוף ודגים הם המזונות המוכרים שלנו כחלבוניים. מזונות אלה, המכונים לעתים קרובות "חלבונים מלאים", מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות בכמויות הנכונות שהגוף זקוק להן. מהצומח ניתן לקבל חלבון מלא מפולי סויה, קינואה ועוד.

אבל אגוזים, קטניות, זרעים, מוצרי חלב וביצים הם גם מקורות חלבון נהדרים, במיוחד כשמשלבים אותם עם מנות פחמימה, למשל קערת אורז ושעועית, או חמאת אגוזים על לחם חיטה מלאה או אפילו פיתה עם חומוס. בדרך זו, חלבונים חלקיים כביכול אלה מאזנים את מה שחסר להם בנפרד בחומצות אמינו מסוימות.

המפתח הוא גיוון ושמירה על הגשת מזונות טבעיים ולא מעובדים ככל שניתן. כתבה על מזון מעובד בקישור הבא.

אז כמה חלבון הילד צריך?

זה תלוי בגיל, מין ומשקל. 

ההמלצה הכללית היא שילד יקבל כ-10% עד 15% מהצריכה הקלורית היומית שלו מחלבון, 20% עד 30% משומן והשאר מפחמימות. לרוב, ילד שאוכל תזונה מאוזנת, סביר מאוד שמקבל את כמות החלבון היומית המומלצת ולשמירה על גדילה אופטימלית. כלומר בסופו של דבר, ילד בריא שאוכל מאוזן, לא צריך לדאוג מחסר בחלבון.

עם זאת, אני לא בעד חישוב מדויק באוכלוסיה הכללית הבריאה, זאת מכיוון  שהורים לא צריכים לחשב או לדעת בדיוק כמה גרם חלבון הילד צורך. על ההורים פשוט לדעת ולוודא שהילד אוכל מגוון ומכל קבוצות המזון וכמובן שבין השאר יש מקורות חלבון מאלו שצוינו. 

בנוסף, כפי שאציין בהמשך, רוב הילדים בימינו צורכים אפילו חלבון בעודף.

האם יש אוכלוסיות בסיכון לחסר בחלבון?

כן. ישנן אוכלוסיות בסיכון וביניהן:

• אכילה בררנית. קיראו עוד על אכילה בררנית בקישור הבא.

• ילדים עם אלרגיות למזון שעלולים להיות מוגבלים במקורות החלבון.

• ילדים עם בעיות בליעה כמו בהפרעות נוירומוסקולריות.

• ילדים הסובלים ממחלות לב, ריאות או מחלות כליות.

• הפרעות הגורמות לתת-ספיגה כגון מחלת קרוהן וצליאק (קיראו עוד על צליאק כאן).

• הפרעות מטבוליות ומחלות נדירות אחרות. 

• ילדים על הספקטרום האוטיסטי עם אכילה בררנית ובעיות בוויסות חושי.  

האם יש דרך לבדוק האם חסר לילד שלי חלבון?

אם יש חשש לתזונה לא מאוזנת, הדרך הטובה ביותר היא להגיע לתזונאית ילדים שתיקח אנמנזה מסודרת של מה הילד אוכל ותעשה הערכה האם נראה כי חסרים לו מקורות חלבון. 

בנוסף, ניתן לשקול בדיקות דם שיכולות להעיד על חסר בחלבון אך הן מושפעות לא רק מתזונה ולכן הן עשויות לתת רק תמונה חלקית.

לחלק מהילדים שההורים שלהם קוראים את הפרק הזה יש בדיקות דם מהשנה האחרונה. ניתן להסתכל בבדיקת הכימיה, באם נלקחה (בדיקה די בסיסית), על רמות האלבומין (Albumin). זה לא מדד של 100% אבל בואו נוודא שרמת האלבומין בבדיקת הדם של הילד שלכם אינה בגבול התחתון או מתחת לנורמה. 

יש לזכור שבמקרים לחשד לחסר חלבון ניתן לבדוק סמנים נוספים בבדיקות דם מקיפות יותר.

האם לילדים כדאי לצרוך מוצרים מועשרים בחלבון?

ישנם מוצרים רבים ללא מרשם שיכולים לעזור להגדיל את צריכת החלבון של ילדכם. מוצרים אלה אינם מפוקחים או בעלי התוויה רפואית או תזונתית ולכן חשוב שההורים יעשו את הבדיקה שלהם ויחקרו את המוצרים לפני קנייתם. בכל מקרה, יש לצרוך אותם בהשגחה ופיקוח של תזונאית / רופא.

במקביל, טרנד המוצרים עתירי החלבון צובר תאוצה לצד טרנד קידום אורח חיים בריא וספורט. אך המוצרים המועשרים בחלבון אינם מיוצרים או מיועדים לילדים כלל. גם מבחינת הרכב החלבון וגם מבחינת הכמות.

לדוגמה, יוגורט עם תוספת חלבון של 20 גר' מספק לילד בן בגיל 3 מעל 130% מכמות החלבון היומית שהוא צריך. כמובן שהוא גם ניזון ממנות חלבון נוספות כמו מוצרי חלב, ביצים וכו' המספקים חלבון ולכן בקלות רבה מגיע לעודף לא נחוץ.

האם אבקות חלבון מומלצות לילדים?

אבקות חלבון אינן הכרחיות לילדים שאוכלים מגוון מאכלים. אם אי פעם הצצתם על רשימת הרכיבים על אריזת אבקת חלבון, בוודאי שראיתם שיש כמות עצומה של תוספים, שבדרך כלל לא מומלצים לילדים. עדיף להתמקד בקבלת חלבון ממזונות מלאים.

בעוד שאבקות חלבון מסוימות עשויות להיות בטוחות לשימוש באוכלוסיות בני נוער, ברוב המקרים הוספת אבקות אלו איננה נחוצה כלל. יש לעודד בני נוער לקבל את החלבון שלהם ממזונות מלאים.

כל שימוש באבקות חלבון בגילאי נוער חייב בהמלצת דיאטנית ספורט או רופא ילדים.

מה אם הילד שלי צורך יותר מידי חלבון?

לרוב, חסרים תזונתיים הם החשש הנפוץ ביותר בקרב הורים לילדים. 

אך ישנה בעיה הולכת וגוברת של צריכת חלבון עודפת באופן כללי בתזונת ילדים במדינות מפותחות. עודף חלבון בתזונה של ילד עלול להוביל למצב שנקרא מאזן חנקן חיובי שגם עלול להיות לא בריא. צריכת חלבון העולה על הצרכים יכולה להפוך לשומן בגוף ולגרום לעלייה עודפת במשקל.

במצבים נדירים, הילד עלול להיות בסיכון לאבנים בכליות או עליה בחומצה אורית בדם.

האם יש קשר בין צריכת חלבון גבוהה לעודף משקל?

מחקרים אחרונים מראים כי נמצא קשר בין צריכה גבוהה של חלבון בשנה הראשונה ל-BMI גבוה בהמשך. ההשערה היא שבהנקה מלאה יש כ-50% שומן בחלב אם ובתקופת המעבר למוצקים אנו מורידים משמעותית את צריכת השומן (הבריא) ומגבירים משמעותית חלבון. לא בהכרח לצורך.

לכן חשוב לשמור על צריכת חלבון נאותה ואיכותית אך לא בהכרח להעמיס וכמובן לזכור שיש חשיבות לשלב מזונות מעולם השומן הבריא כגון: טחינה גולמית, ממרחי אגוזים ושקדים, אבוקדו ושמן זית.

 

לסיכום, כמו הכול בחיים חשוב לשמור על איזון.

סביר להניח שאינטייק החלבון של ילדכם הינו מספק. במידה ויש עליה לא תקינה במשקל או דאגה כללית לאכילה של ילד, שוחחו עם רופא הילדים או פנו לתזונאית ילדים.