הכול על CRP – מדד הדלקת החשוב ביותר

בואו אספר לכם סוד. יש מדד בבדיקת דם שנחשב למדד הדלקת/זיהום המדויק ביותר, בילדים ובמבוגרים, אבל במוקדים או בקופת החולים הרבה פעמים, המדד הזה לא נלקח.

וחבל.

אז מטרת הפרק הזה להעלות למודעות לבדיקת דם חשובה, בילדים ובמבוגרים, לסמן דלקתי שנקרא CRP.

מה זה CRP?

זהו חלבון ששמו הוא C-reactive protein או בקיצור CRP. מישהו ניסה לתרגם אותו לעברית בשם "החלבון המגיב C". 

אנחנו ברשותכם נמשיך לקרוא לו CRP.

החלבון הזה, שמיוצר בכבד, נתגלה בשנת 1930, והאות C בשם הגיעה מכיוון שהגילוי של החלבון היה קשור לאנטיגן C על הקפסולה של חיידק מרושע בשם פנאומוקוק.

נחזור לפנאומוקוק בהמשך, זה דווקא חשוב.

הכול על CRP – מדד הדלקת החשוב ביותר

מדד דלקת? מדד זיהום? מה ההבדל?

יש קצת הבדל בין המונחים דלקת לזיהום ואני חושב שראוי לעצור רגע ולהסביר.

דלקת זה Inflammation – בדלקת לא חייבים להיות מעורבים פתוגנים (וירוסים או חיידקים) מעוררי מחלה. 

זיהום זה Infection – תהליך זיהומי שמערב לרוב חיידק או וירוס. נכון שבכל תהליך זיהומי יש גם דלקת ולכן זיהום בדרכי השתן נקרא לפעמים גם דלקת בדרכי השתן.

החלבון הזה, CRP, עולה בתגובה גם לדלקת וגם לזיהום ולכן רמתו יכולה להיות גבוהה גם במחלות ראומטולוגיות (דלקתיות, קראו עוד בקישור הבא), וגם בזיהומים, לרוב חיידקיים.

אני קצת מקדים את המאוחר אבל אם לילד שלכם יש חום שלושה ימים אז אנחנו בדרך כלל לא חושדים בו במחלה ראומטית אלא רוצים לדעת שאין לו זיהום חיידקי. ולכן, אם ה-CRP גבוה, עולה חשד לזיהום חיידקי ואם הוא נמוך, לווירלי.

זו כמובן פישוט של הדברים. נראה בהמשך.

תוך כמה זמן עולה ה-CRP אחרי זיהום?

תוך שעות ספורות, כ-6-8 שעות אחרי תחילת זיהום.

זהו יתרון עצום כמובן, אבל גם חיסרון מכיוון שאם יש ילדים שמגיעים לבדיקת דם בשעות הראשונות ממש של החום, אזי הרמה תהיה לעתים נמוכה.

הדוגמה הקלאסית היא תינוקות עם חום מתחת לגיל חודש. היות וכולנו יודעים שחום בתינוקות מתחת לגיל חודש מחייב הגעה לחדר מיון (קראו עוד בקישור הבא), אזי הרבה פעמים התינוק נמצא בחדר מיון 4 שעות אחרי תחילת החום. לכן, מדד ה-CRP שלו לא יהיה בהכרח גבוה, גם אם התינוק "מסתיר" זיהום חיידקי חשוב.

מהן היחידות התקינות של מדד זה?

החלבון הזה נבדק בשתי יחידות עיקריות כתלות במעבדה הבודקת.

מיליגרם לדציליטר (mg/dl), ואז הרמה "התקינה" הינה 0 עד 0.5.

מיליגרם לליטר (mg/L), שזה פשוט פי עשר ממיליגרם לדציליטר, ואז הרמה "התקינה הינה 0 עד 5.

אל תתבלבלו בין היחידות.

אז כל חריגה מהטווח הזה מדאיגה?

ממש לא. גם לאנשים בריאים יכולים להיות ערכים מעט מוגברים יותר ולכן רוב הקלינאים אינם מייחסים חשיבות לרוב לחריגות קטנות.

יתרה מזאת, גם אם הילד חולה יומיים ובוצע בדיקת CRP והערכים יצאו מוגברים (סתם לדוגמה 3 מ"ג לד"ל או 30 מ"ג ללליטר, שזה אותו דבר כמובן), אז לרוב לא צריך להתרגש יותר מדי.

רופא ילדים טוב יודע לעבוד עם הבדיקה הזו, לדעת בדיוק מתי נלקח CRP ביחס לתחילת המחלה ולבחון התוצאות ביחס לזה.

כמובן שהכי כיף לקבל בילדים עם חום (מעל 12 שעות) תוצאה נמוכה ביותר, שלרוב מורידה מאוד אפשרות של זיהום חיידקי חמור אבל לא כל תוצאה נחשבת פתולוגית גם אם מחוץ לטווח שציינתי.

אז איפה נכון להשתמש טוב יותר ב-CRP?

או במילים אחרות איפה פוגש אותנו ה-CRP הזה?

בעיקר במוקדים או בבירור של הרופא המטפל כאשר מגיע ילד עם יומיים-שלושה של חום. כל ההורים כבר מכירים ואומרים לי "אולי נעשה לו ספירת דם" כי הרגילו אותנו שספירת דם מבדילה בין זיהום חיידקי לווירלי אבל זה פשוט לא מדויק. ספירת דם בילדים עם חום של יומיים היא בגדול כהטלת מטבע. היא ממש לא מדד מדויק מספיק להבדיל בין זיהום וירלי לחיידקי.

ולכן, אם בנוסף לספירת הדם (קראו עוד בקישור הבא) תוכלו לקחת לילד גם CRP, עשיתם שרות גדול לעצמכם והתקרבתם לאבחנה.

כמובן בשני כיוונים הפוכים זה מזה:

אם ה-CRP ממש מוגבר, יש מקום לברר היכן מסתתר הזיהום החיידקי של הילד. אולי זה דלקת בדרכי השתן (קראו עוד בקישור הבא) או דלקת ריאות חיידקית נסתרת (קיראו פה)?

ואם ה-CRP נמוך, אזי זה הרבה יותר משמעותי מלקבל ספירת דם תקינה. זה לרוב מעיד על זיהום וירלי.

כל מקרה לגופו כמובן.

מה זה מדד מהירות עליית ה-CRP או CRP Velocity?

עכשיו אתם באמת הולכים להיות מומחים למדד מעבדתי זה.

הכוונה לכמה מהר עולה ה-CRP בהשוואה בין שתי בדיקות שנלקחו באותה מחלה. או שאולי אפילו נשאר אותו דבר או שירד.

למה הכוונה? כמובן שלא בכל ילד בקופת חולים עם חום של יומיים, אבל לעתים בילדים שהחום נמשך אצלם או באלו המאושפזים אנחנו לוקחים פעמיים באותה מחלה CRP ויודעים להגיד המון דברים מקצב העלייה (או הירידה) של ה-CRP.

דוגמאות לשימוש ב-CRP Velocity?

הרשל'ה קנאק עם יומיים חום ו-CRP של 1 מ"ג לד"ל. אני לא מודאג. אותו ילד אחרי יומיים מחמיר קלינית וחוזר שוב CRP ועכשיו הוא 14 מ"ג לד"ל. אני מודאג ואחפש טוב היכן מתחבא הזיהום החיידקי. זאת אומרת שהעובדה שה-CRP עלה בצורה כל כך מהירה בטווח של יומיים מעיד מבחינתי על החמרה חיידקית.

לעומתו, למיקו גם ממשיך החום למשך 4 ימים, אני לא יודע מה יש לו וחוזר על ה-CRP והוא 1.5 מ"ג לד"ל (לפני יומיים היה 1 מ"ג לד"ל). אני לרוב ממשיך להיות לא מודאג.

לעומתם הילדה בילבי בת גרב מאושפזת עם דלקת ריאות קשה שלרוב נגרמת מחיידק שקוראים לו פנאומוקוק (זוכרים, ההוא שמראש העלה CRP כי זיהומים קשים מעלים CRP, נכון?). היא מתחילה עם ערך של 30 מ"ג לד"ל ואחרי יומיים אני בודק והערך ירד ל-15. יופי, פגעתי טוב. ממשיכים כך.

מה לגבי מחלות ראומטיות (דלקתיות) ו-CRP?

היות וה-CRP עולה גם בדלקות ולא רק בזיהומים אז כל הורה שיש לילד שלו CRP גבוה חושב שיש לילד מחלה דלקתית.

שוב, לרוב השימוש ב-CRP הינו בשביל להבדיל זיהום חיידקי מזיהום וירלי. בילד שיש לו יומיים חום לא הגיוני לחשוב על מחלה ראומטית שהיא הרבה פחות שכיחה מסתם מחלה זיהומית.

אבל שוב, כל מקרה לגופו. יש מחלת קוואסקי שבה ל-CRP יש חשיבות רבה באבחון, בילדים עם חמישה ימי חום וסימנים אופייניים. קיראו עוד על קוואסקי בקישור הבא.

לסיכום, אחד המדדים החשובים ביותר ברפואת ילדים. לפני מספר שנים החזקתי במרפאה מכשיר שביצע בדיקת CRP מהירה תוך שלושים שניות מטיפת דם אחת. הייתי עושה שימוש במכשיר פעמיים בשבוע והוא הציל אותי מספר פעמים מבירורים מיותרים בכיוון אחד ומשגיאות מהכיוון השני.

זה ההווה וזה העתיד. רק בואו נשתמש במדד זה נכון.