פסוריאזיס טיפתי (גוטטה) בילדים

פסוריאזיס היא מחלת עור שכיחה, גם בילדים וגם במבוגרים. אבל פסוריאזיס טיפתי, או בשמו האחר פסוריאזיס גוטטה הינו צורה ייחודית לילדים שמצדיקה פרק מיוחד.

ואת הפרק הזה כתב, האורים והתומים בתחום זה, פרופסור דני בן אמתי.

כיצד נראית פסוריאזיס טיפתית?

פריחה עדינה, דמוית טיפות, אדמדמה ומורמת מעט מעל פני העור ומכוסה קשקשת לבנה כסופה. הנגעים, שלרוב קטנים מ1.5- סנטימטר, מופיעים בעיקר בגוו וגפיים, אך לעיתים מערבת גם פנים, אפרכסות וקרקפת.

הנגעים הללו דומים מאוד לפריחה "הרגילה" של פסוריאזיס אבל הינם קטנים יותר.

פסוריאזיס טיפתי (גוטטה) בילדים

מה גורם לפסוריאזיס גוטטה?

מחלת העור הזו מופיעה בדרך כלל באופן פתאומי מספר שבועות בעקבות מספר טריגרים פוטנציאליים כדוגמת:
דלקת גרון הנגרמת על ידי סטרפטוקוק – במקרה לא שכיחים אפשרי גם במצבי נשאות סטרפטוקוק בגרון ללא ביטויים נלווים כמו כאבי גרון וחום.
מחלות זיהומיות אחרות כמו שפעת, סינוסיטיס ומחלות דרכי הנשימה.
חשיפה לתרופות כמו חוסמי בטא ואנטי-מלריה.
מצבי סטרס.

מה הטיפול בפסוריאזיס טיפתי?

כמובן שיש מקום לזיהוי הטריגר ולטיפול בו. לכן, מומלץ לבצע משטח גרון לזיהוי נוכחות סטרפטוקוק, ובמידה וקיים – טיפול אנטיביוטי למיגור החיידק. קראו פה עוד על איך לוקחים משטח לסטרפטוקוק.

מבחינת הפריחה, במידה ויש מעט נגעים יחסית, ניתן לטפל בתכשירים מקומיים לרבות המכילים סטרואידים, ויטמין D או חוסמי קלצינאורין.

במחלה מפושטת יותר ניתן לשקול שני טיפולים נוספים:
1. פוטותרפיה – חשיפה לקרינת עור אולטרא סגול.
2. במצבים קשים, ללא תגובה לפוטותרפיה – יש לשקול טיפול בתרופות סיסטמיות כמו Methotrexate ובאם אין הטבה, גם בתרופות ביולוגיות.

ומה לגבי העתיד?

יש לזכור שפסוריאזיס טיפתי הינה מחלה כרונית בעלת מהלך גלי, עם תקופות אפשריות של הפוגה. בחלק מהמקרים החולה לא יסבול בעתיד מפסוריאזיס. מאידך, חולים אחרים ימשיכו לסבול מאירועים נוספים, או בעקבות זיהום חוזר על ידי חיידקי הסטרפטוקוקוס (שהיה הגורם המעורר הראשון), או ללא קשר לזיהום חוזר בחיידק.

לכן, חשוב להיות במעקב מסודר של רופא עור ילדים המומחה בתחום על מנת למצות את אפשרויות הטיפול והריפוי.
בהצלחה.