שן שבורה וחבלה לפה בילדים

לצערנו חבלה באזור הפה והשיניים בילדים שכיחה מאוד. לפעמים זה נגמר בשום דבר ולפעמים זה נגמר בפציעות משמעותיות יותר לרבות שן שבורה. מכיוון שחבלות לשיניים יכולות להיגמר בנזק קבוע לשיניים הקבועות, גם אם כרגע לילדון יש בפה רק שיני חלב, חשוב להכיר את הטיפול הנכון והמהיר על מנת להבטיח את התוצאה הטובה ביותר עבור הילד שלכם. 

האם חבלות ושברים בשיניים נפוצים בילדים?  

כן, מאוד. יש הרבה חבלות פשוטות שבכלל לא נספרות אבל הסטטיסטיקה מדברת על כך שכמחצית מהילדים יסבלו מחבלה לשיניים במהלך שנות בית הספר. רוב החבלות מתרחשות כתוצאה מנפילות, ובמתבגרים גם כתוצאה מפעילויות ספורט. 

שן שבורה וחבלה לפה בילדים

אילו סוגי שיניים קיימות במשנן ויכולות להישבר? 

אז לפני שנדבר על החבלות עצמן ועל דרכי הטיפול חשוב שנכיר בקצרה את מבנה השיניים בפה ואת מבנה השן. לכן, לפני שתקראו את החלק הזה מומלץ לקרוא את הפרק על שיני חלב בקישור הבא

נתחיל בלהזכיר קצת על מבנה השן, שמורכבות משלושה חלקים:

הכותרת – החלק שבולט מעל החניכיים ואותו אנחנו רואים.

צוואר השן – החלק המחבר בין הכותרת לבין שורש השן.

שורש השן – החלק שאיננו רואים ונמצא בתוך עצם הלסת. השיניים מחוברות בעזרת רצועות של רקמת חיבור אל עצם הלסת (קרויות ליגמנט פריודונטלי). 

מבחינת השן עצמה – השן מורכבת משכבות. אם נסתכל מבפנים החוצה אז נגלה שהחלק הפנימי ביותר נקרא מוך השן והוא חלק המכיל כלי דם ועצבים, אח"כ ישנה שכבה של חומר הנקראת דנטין והשכבה החיצונית ביותר נקראת אמייל (ובעברית זגוגית השן). האמייל הוא החומר שמצפה את השיניים והוא חומר קשיח מאוד המורכב מתרכובת המכילה זרחן, סידן, מימן ופלואוריד. 

מבחינת סוגי השיניים בתוך הפה, יש הבדלים קלים בין שיני החלב לשיניים קבועות: 

שיני חלב – עד גיל 3 יהיו לרוב כ-20 שיני חלב בפה. יש לנו את השיניים בלסת העליונה ואת השיניים בלסת התחתונה ובגדול סוגי השיניים דומים למעלה ולמטה. אם נסתכל מאחורה לקדימה – מאחורה יש לנו טוחנות, אחריהן הניבים ולאחר מכן השיניים החותכות בקדמת הפה. 

שיניים קבועות – המבנה די דומה רק שיש את שיני הבינה ובין הטוחנות לבין החותכות נוספות שיניים הנקראות מלתעות. 

החותכות הקדמיות הן השיניים שנפגעות בשכיחות הגבוהה ביותר. הגיוני. 

אילו סוגי חבלות לשיניים קיימות בילדים?

באופן כללי חשוב להבדיל בין שני סוגים של חבלות. יש חבלות בהן יש תזוזה (נקע) של השיניים וחבלות בהן יש סדק או שבר באחד מחלקי השן בעובי כזה או אחר.
תזוזה (נקיעה) של השיניים – קיימים מספר סוגים של חבלות הגורמות לתזוזה של השיניים שהמשותף להן היא פגיעה באזור שורש השן או במבנים התומכים של השן – הרצועה שמחברת את השן לעצם הלסת, אותו ליגמנט הפרידונטלי.
בסוג החבלות האלה אפשר למצוא שיניים שנחבלו וכואבות ללא סימנים חיצוניים (זעזוע), שיניים רופפות שניתן להזיז בקלות (לרוב הילד יתלונן על כאבים באכילה, השן תהיה מעט רופפת ויהיה פס קטן של דימום בגבול של השן והחניכיים), שיניים שנדחקו פנימה לתוך הלסת, שיניים שנמשכו החוצה מהלסת, שיניים שזזו הצידה ואף שיניים שנתלשו לחלוטין.
שברים בשיניים – גם בשברים בשיניים קיימים סוגים שונים שהמשותף להם הוא שיש סדק או שבר בשכבה אחת או יותר של השיניים ובאחד או יותר ממבני השן. בסוג החבלות האלה אפשר למצוא מסדקים באמייל ועד שברים מלאים בחלקים שונים של השן לרבות עצם הלסת החושפים את מוך השן.

האם חבלות לשיני חלב חשובות? הן הרי גם ככה נושרות אז למה צריך להתייחס אליהן?

ראשית, הילד צריך את שיני החלב שלו לשנים ארוכות ויש לתזוזות ולשברים בשיני חלב גם השפעות תפקודיות וגם השפעות אסתטיות ופסיכולוגיות. יתרה מזאת, כיוון שחלק מנבטי השיניים הקבועות קיימים כבר מלידתו של התינוק ובהמשך מתפתחים גם כל השאר, חבלה לשיני החלב הסמוכות מאוד לשיניים הקבועות יכולה לגרום לנזק גם לשיניים הקבועות. ככל שהחבלה מתרחשת בגיל צעיר יותר (אז הכל יותר קרוב בלסת) והחבלה חמורה יותר, כך הסיכוי לפגיעה בשיניים הקבועות גבוה יותר. ולכן חשוב טיפול נכון, מהיר ומקצועי.

מהם הסיבוכים של חבלות שיניים בילדים? 

קיימים סיבוכים פוטנציאלים רבים, כתלות בגיל בו מתרחשת הפגיעה, והאם מדובר בשיני חלב או בשיניים קבועות.
שינויי צבע
נגרמים כתוצאה מנמק של אזור מוך השן (החלק בו יש כלי דם ועצבים), ויכולים להתבטא גם בשיני החלב וגם בשיניים הקבועות אם יש פגיעה בשן הקבועה שמתחת לשן החלב שנפגעה. אפשר לקבל צבעים שונים – ורוד, צהוב, חום, אפור ושחור. מעבר לפגיעה האסתטית, שיניים אלו יכולות להזדהם וגם להביא לספיגת העצם באזור שורש השן ולהשפיע על יציבות השן. לעומת זאת במצבים רבים בשיניים נשירות הצבע חוזר לקדמותו בלי התערבות, אבל במצבים אלו נדרש מעקב צמוד של רופא שיניים מומחה לילדים.

שן שבורה וחבלה לפה בילדים - דוקטור אפי

רגישות למזונות קרים או חמים 

חשיפה של שכבות פנימיות במבנה השן יכולה להביא לרגישות לקור וחום ולקשיים בשתיה ואכילה. 

קשיי לעיסה 

במידה ויש שינוי באופן סגירת השיניים עקב תזוזה או שברים הדבר יכול להשפיע על יכולת הלעיסה.  

זיהומים 

נזק מתמשך לשכבות עמוקות יותר של השן עלול להוביל לחדירה של חיידקים והתפתחות זיהומים. 

חוסר יציבות של השיניים

נזק לאזור הליגמנט הפריודונטלי ובהמשך נזק לאזור שורש השן יכול להביא לחוסר יציבות של השיניים. 

נזק לשיניים הקבועות משני לחבלות בשיני החלב הסמוכות 

נזק לשיניים הקבועות שעתידות להתפתח בשל חבלה לשיני החלב שמעליהם יכול להביא לשינויי צבע, פגיעה בהתפתחות שכבת האמייל החיצונית (אם הנזק מתרחש בתקופה שבה השיניים מסתיידות), בעיות בבקיעת השיניים הקבועות ועיוותים שונים במבנה הכותרת או השורש של השיניים הקבועות ובמסלול בקיעתן.  

אז איך מטפלים בסוגי החבלות השונות? 

כיוון שרוב החבלות נגרמות מנפילות, חשוב כמו בכל חבלה בילדים, לוודא שאין חבלות נוספות. בשברים בשיניים בילדים, במיוחד אם לא מוצאים את השן או את החלק שנשבר ממנה, חשוב תמיד לתת תשומת לב לאפשרות שהילד שאף או בלע את חתיכת השן שנשברה ולהעריך את הצורך בביצוע צילומי חזה ובטן בהתאם. לעיתים קיים גם נזק לרקמה הרכה בשפתיים או באזורים אחרים בחלל הפה המצריכים תפירה.
כמובן שלא נוכל להיכנס לכל הפרטים והדקויות של הטיפול בסוגי החבלות השונות אבל ננסה לתת מושגים כלליים על הגישה לטיפול בסוגי החבלות השונות:
שברים של אזור כותרת השן
באופן כללי ניתן להגיד שיש הבדל בין סדקים או שברים שטחיים לבין שברים עמוקים ומורכבים יותר. לעיתים אפשר יהיה להסתפק בשיוף והחלקה של האזור, לעיתים יהיה צורך בשחזור או הדבקה של אזור השבר ובשברים מורכבים יותר כמובן שתידרש התערבות משמעותית יותר כתלות בהיקף הפגיעה (טיפולי שורש, עקירות וכדומה).
שברים של אזור שורש השן
הטיפול בשברים אלה תלוי במיקום השבר בשורש השן. לעיתים לא עושים שום דבר ועוקבים ולעיתים יש צורך בעקירה חלקית או מלאה.
תזוזה או תלישה של השיניים
ראו בהמשך.

מה עושים כעזרה ראשונה במקרה של תזוזה או תלישה של השיניים?

הטיפול בחבלות של תזוזה של השיניים תלוי בסוג התזוזה והאם מדובר בשיני חלב או שיניים קבועות.
נתחיל מהסוף, בתלישה מלאה של שן. במקרה זה הטיפול שונה מאוד בין שיני חלב לבין שיניים קבועות. 

בשיניים קבועות יש לנסות לבצע החזרה כמה שיותר מהירה של השן – יש להניח בעדינות את השן בשקע שלה, ולבקש מהילד לסגור את הפה ולנשוך על פד כדי שהשן לא תצא שוב, עד שמגיעים לרופא השיניים.
בשיני חלב אין להחזיר את השן למקומה בשל החשש מפגיעה בשן הקבועה שנמצאת מתחת.
אם אין רופא שיניים זמין מידית או שלא בטוחים אם זה שן חלב/בשר ניתן לשמור את השן בתוך כוס עם חלב קר. במידה ואין חלב קר ניתן לשים את השן בתוך כוסית קטנה עם הרוק של הילד. שמירת השן בנוזלים אלו ישמרו על התאים באזור של הליגמנט הפריודונטלי ויאפשרו סיכויים טובים להמשך טיפול מוצלח. אין לשמור את השן במי ברז כיוון שאלו יפגעו בתאים הללו.
בתזוזות של זעזוע או התרופפות מומלצת כלכלה רכה ופושרת עד לשיפור בכאבים ומעקב של רופא השיניים.
בתזוזות של כניסת השן פנימה חשובה הערכה דחופה של רופא שיניים מומחה לילדים לאפשרות של פגיעה בשן הקבועה שנמצאת מתחת.
בתזוזות של יציאת השן החלבית החוצה חשוב בנוסף גם להעריך את האפשרות שהשן תיפול והילד ישאף אותה בטעות, ולכן אם היא ממש תלויה ועומדת לנשור, ויש חשש אמיתי שהיא עלולה ליפול לפה של הילד שישאף אותה, מומלץ להוציא אותה, לשים אותה בחלב קר ולפנות בדחיפות לרופא השיניים.
בשאר התזוזות הטיפול יכול לכלול ממעקב בלבד, קיבוע של השיניים, צורך בטיפולי שורש בהמשך ועד לעקירה במקרה הצורך.

שינויי צבע בעקבות חבלה לשן

הסיבות לשן אפורה/ שחורה לאחר חבלה, שלא תמיד ההורים זוכרים או מודעים אליה יכול להיגרם משתי סיבות: 

1. שטף דם בתוך השן – במקרה הזה שינוי הצבע ייראה זמן קצר אחרי שהשן קיבלה מכה. בדיוק כמו במקרים של שטף דם ברגל לאחר מכה למשל, שהופך מכחול לסגול עד שנעלם, כך יכול לקרות גם בשן, אשר תחזור בסוף לצבעה הרגיל. 

2. נמק/ אובדן חיות של השן – הזעזוע מהחבלה גורם לפגיעה בנימים ובאספקת הדם אל מוך השן ובכך למוות של המוך. כשהמכה גורמת לשבר בשן ולא לזעזוע שלה, יש פחות סיכויים שייגרם שינוי צבע, כי כוח המכה מופנה לכותרת השן ולא לשורש.

מה עושים אם יש צורך בביצוע כתר לילד?

במקרים רבים השבר הוא גדול ודורש ביצוע כתר או השלמה של כותרת השן. 

הרופא יעשה צילום ויחליט האם ישנה חשיפה של מוך השן והאם יש צורך בהתערבות או לא. 

במידה וההורים הביאו את החלק השבור והוא נמצא שלם ותואם לקו השבר, ייתכן ורופא השיניים ינסה להדביק את החלק השבור של האמייל לשן. האפשרות השנייה היא לבנות כותרת חדשה עם חומר שנקרא קומפוזיט.

מה עושים אם יש צורך בעקירה של שן לילד? 

צריך לבחון כל מקרה לגופו, אם זו שן נשירה או קבועה. במצבים של שיניים קבועות אפשר לתכנן שן מלאכותית מאקריל עד לגדילה של הילד ובהמשך לעשות שתל במקום.

מתי יש לפנות לרופא השיניים ובאיזו דחיפות?

יש לפנות לרופא שיניים מומחה לילדים לאחר כל חבלה בשיניים גם אם היא נראית להורים הכי תמימה, הרופא המומחה יקבע את חומרת המצב ויחליט אם לבצע צילום ומתי לחזור למעקב כדי לנסות למזער את הנזק ככל האפשר.

לסיכום, מצב שכיח וחשוב ברפואת שיניים לילדים. כיוון שלחבלות יש פוטנציאל לנזק גם בטווח הזמן המידי וגם לטווח הארוך, לכן, גשו לרופא שיניים מומחה לילדים לאחר כל חבלה בשיניים, גם אם היא נראית סתמית, לצורך הערכת הצורך בהתערבות ובטיפול.

שמרו על עצמכם.